Ako postupovať v prípade dopravnej nehody?

Dopravné nehody sú smutnou súčasťou každodenného života. Stávajú sa na cestách denne. Niektoré končí iba odřeným lakom a otlačenými plechy, iné až smrťou. Súčasťou dopravnej nehody sa môže stať ktokoľvek z nás - a je jedno, či ako účastník, svedok či obyčajný prechádzajúce. Vždy je potrebné vedieť, ako sa v takejto situácii máme zachovať, aby následky neboli ešte horšie. Článok sme pripravili v spolupráci s lifestyle magazínom Forlis.eu.

Príčiny dopravných nehôd

Je ich celý rad. Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí:
  • neprimeraná rýchlosť,
  • nesprávne predchádzanie,
  • nedanie prednosti,
  • nevenovanie sa riadenia,
  • alkohol za volantom,
  • nesprávny spôsob jazdy.
K nehode nedochádza len bezohľadnosťou, neskúsenosťou a nepozornosťou vodičov, ale za vznikom nehody môže byť aj nepriaznivé počasie, stav dopravnej komunikácie, pád predmetu pred vozidlo pod.

Účastník dopravnej nehody

Ak sa stanete účastníkom dopravnej nehody, často sa dostavuje veľký šok. Ide totiž o veľkú psychickú záťaž, preto je dobré vopred vedieť, čo v takejto situácii robiť. V prvom rade sa upokojte a neprepadajte panike. Dobré je zhodnotiť celú situáciu a uvedomiť si, kde sa nachádzate. Zistite, či sa môžete hýbať a či môžete opustiť vozidlo. Ak áno, nezabudnite si obliecť reflexnú vestu, vypnúť motor, zapnúť varovné svetlá a označiť nehodu výstražným trojuholníkom. Vďaka tomu ochránite nielen seba, ale aj ostatných účastníkov premávky. V prípade, že s vami bol vo vozidle ešte niekto ďalší, zistite, ako na tom sú. Niekedy ľudia vyviaznu s ľahším zranením, inokedy to býva veľa vážne. V tom prípade budete musieť zavolať záchrannú službu, prípadne poskytnúť prvú pomoc do jej príchodu. Ak nebol nikto zranený, pomôžte ostatným opustiť miesto nehody (napr. za zvodidla).

Svedok dopravnej nehody

Pri nehode hrajú často svedkovia rozhodujúcou, najmä u tých vážnejších. Sú to totiž oni, ktorí podávajú prvú pomoc zraneným, pokiaľ toho nie sú sami schopní. Povinnosť poskytnúť prvú pomoc je navyše daná zákonom a nezastavenie u dopravnej nehody je jedným z najzávažnejších priestupkov!

Zavolajte pomoc!

Polícii sa volá, ak sa pri dopravnej nehode došlo k zraneniu alebo usmrteniu osoby, ďalej v prípade vyššej škody na majetku, poškodenie komunikácie a pod.

Prechádzate miestom dopravnej nehody

Ak ste prišli k dopravnej nehode vo chvíli, keď sú už na mieste záchranári, povinnosť zastaviť a pomáhať sa vás už netýka. Nebezpečenstvo v tejto fáze ale nepominulo, preto je nutné byť opatrní. Prechádzajte so zvýšenou opatrnosťou, predsa len sa tu môže vyskytovať väčšie množstvo ľudí, a buďte pripravení na nečakané situácie.

Nepojazdné vozidlo

Ak je následkom dopravnej nehody vaše vozidlo nepojazdné, je potreba kontaktovať asistenčnú službu. Tú môžete samozrejme volať aj v prípade, keď si nie ste istí ďalším postupom. Asistenčná služba vám s problémami ohľadom dopravnej nehody poradia a na základe stavu vozidla po nehode vám často pomôže a ponúkne ďalšie služby ako autolakovňa či autoservis. Nakoniec by sme na vás radi apelovali, aby ste mysleli pri riadení na bezpečnosť - a to nielen na svojej, ale aj na bezpečnosť ostatných účastníkov premávky. Jazdite opatrne a bezpečne, najmä v miestach, ktoré nepoznáte.

Publikované: 28. 02. 2021

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová