Ako si pripraviť vaše vozidlo Kia na zimnú dovolenku

Vyrážate autom na dovolenku ďaleko od domova? Ak sa nechcete domov vrátiť na odťahovke alebo vlakom, uistite sa, že vaše auto je v stopercentnom stave. Ešte dôležitejšie je to v zime, keďže studené počasie kladie na autá vyššie nároky. Prečítajte si, na čo by ste pri príprave auta na zimnú dovolenku nemali zabudnúť.

Skontrolujte si typ, dezén a tlak pneumatík

Na Slovensku sú zimné pneumatiky povinné iba v období od 15. novembra do 31. marca, aj to iba ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Pozor, v zahraničí môže byť situácia iná. Ak sa chystáte napr. na lyžovačku do Rakúska, musíte ich mať na aute bez ohľadu na počasie od 1. novembra do 15. apríla. Na niektorých horských priechodoch musíte mať aj snehové reťaze, ale jazdiť s nimi môžete max. 40 km/h.

Bez ohľadu na to, čo si o tom myslíte, sú zimné pneu dobrý nápad aj na Slovensku. Vďaka hlbšiemu dezénu dobre držia na blate i snehu. Okrem toho sú vyrobené z mäkšej zmesi, takže majú pri nízkych teplotách dobrú priľnavosť. Letné pneumatiky pri nízkych teplotách stvrdnú a na chladnej ceste dobre nedržia.

Jedna vec je typ, no nezabudnite si skontrolovať ani hĺbku dezénu – bez neho vás totiž na ceste nepodrží ani ten najlepší model pneumatík. Zákonný limit je pre zimné pneumatiky 4 mm.

Nezabudnite ani tlak v pneumatikách. Chladný vzduch má menší objem a keď sa vonku ochladí, klesne aj tlak v pneu. Kontrolovať by ste ho mali častejšie než v lete, pretože zimy bývajú cez deň čoraz teplejšie a teplotné rozdiely medzi dňom a nocou, jednotlivými dňami či týždňami zase čoraz väčšie. Pozor najmä na SUV či rodinné autá, ktoré zvyknete často zaťažiť. Nízky tlak sa pri vysokej záťaži prejaví výrazným zhoršením jazdných vlastností.

Ako je na tom vaša batéria?

Základom starostlivosti o autobatériu je pravidelné dobíjanie, o ktoré sa stará alternátor poháňaný priamo motorom. Vo väčšine prípadov jej teda nemusíte venovať pozornosť.

Batériám v autách však prekážajú nízke teploty, pri ktorých sa zrýchľuje ich samovybíjanie. Ak v zime niekoľko týždňov nebudete jazdiť, pravdepodobne bude štartovať s problémami. Pri jazdách na krátke trasy, alternátor nemusí stihnúť dobiť toľko energie, koľko motor spotrebuje pri štartovaní.

Predaj áut s inteligentnými alternátormi situáciu zmenilo. Tieto alternátory sa kvôli nižším emisiám počas jazdy často vypínajú a auto energiu z batérie spotrebúva, namiesto toho, aby ju dobíjalo. Úroveň nabitia je kvôli tomu nižšia a pravdepodobnosť, že v zime nenaštartujete, zase vyššia. Okrem toho sa tým skracuje aj životnosť samotnej batérie.

Kontrolujte teda napätie autobatérie pravidelne – niektoré autá ho zobrazia na palubnom počítači, pri iných treba použiť multimeter alebo iný merací prístroj. Ak jazdíte kratšie trasy, zaobstarajte si autonabíjačku.

Aby vám nezamrzla „voda“

Chladiacu kvapalinu tvorí nemrznúca zmes, ktorá sa pri výmene či dopĺňaní riedi s destilovanou vodou vo vhodnom pomere podľa najnižšej očakávanej teploty, ktorej bude auto vystavené. V prípade úniku kvapaliny sa riedeniu nevyhnete, keďže nie vždy máte po ruke správnu nemrznúcu zmes a pomôžete si doliatím vody.

Ak je vody príliš veľa, môže pri veľmi nízkej teplote zamrznúť. Kvôli tomu sa môže prehriať motor, zamrznutá zmes navyše zväčší svoj objem a môže roztrhnúť chladiacu sústavu a jej súčasti.

Bod mrazu chladiacej kvapaliny môžete skontrolovať hustomerom, ktorý kúpite za pár eur v autopotrebách alebo v niektorých supermarketoch. Nezabudnite ani na pravidelnú výmenu kvapaliny podľa servisných intervalov vášho auta.

Svieťte jasne a presne

Nielen kvôli sebe a vašej posádke, ale aj kvôli ostatným účastníkom cestnej premávky. V zime je na cestách a pri cestách veľa zle alebo vôbec osvetlených chodcov, cyklistov či kolobežkárov.

Nezabudnite ani na správne nastavenie svetiel – to platí obzvlášť, ak šoférujete dodávky SUV autá, ktoré majú svetlá pomerne vysoko. Nebudete tak oslňovať protiidúcich vodičov. Zadné osvetlenie si zase skontrolujte kvôli autám idúcim za vami, aby vás zbadali včas.

Publikované: 31. 10. 2023

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Adéla Novotná