Ako vybrať kovové alebo gumové pásy na bager

Nie sú pásy ako pásy, tie pre stavebné stroje môžu byť vyrobené z kovu i z gumy, pričom môžu mať rôznu životnosť, odolnosť i ďalšie vlastnosti. Prečítajte si, v čom všetko sa kovové a gumové pásy pre bager či iné stroje odlišujú a ako si vybrať tie správne.

Guma alebo kov pre bager? Rozdiel je nielen v trakcii

Keď sa povie pásy pre bager, väčšina ľudí si automaticky predstaví kovové. Oceľ je predsa len omnoho odolnejšia a pásy z nej vyrobené majú výhodu vo väčšej trakcii. Na rozdiel od poddajnej gumy sa totiž zahryznú do povrchu a problém im nebude robiť ani kopcovitý terén plný skál, sute a podobných materiálov. Nie sú však príliš šetrné k povrchom – s trávnikom, asfaltom, betónom či dlažbou sa pri použití kovových pásov môžete rovno rozlúčiť.

Výhodou gumových pásov pre stavebné stroje je zase lepšia poddajnosť, lepšie sa prispôsobia povrchu a sú k nemu šetrné. Bez problémov ich teda môžete použiť aj na cestách, chodníkoch, dlažbe a v obmedzenej miere aj na trávnatých porastoch. Aj gumové pásy sú síce dosť odolné (jadro je vyrobené z ocele), rýchlejšie sa však opotrebúvajú nielen vplyvom trenia. Ich životnosť môže skrátiť aj pôsobenie slnečného žiarenia (guma sa vysuší a popraská) či chemických látok.

Vyberte si správny rozmer pásov pre stavebné stroje

Tak ako existujú stavebné a poľnohospodárske stroje rôznych veľkostí a s rôznymi podvozkami, existujú aj rôzne rozmery pásov. Ten správny rozmer pre váš stroj nájdete v jeho technickej dokumentácii. Ak vám chýba, môžete staršie pásy zmerať, na premeraní si však dajte záležať. Pásy nesprávneho rozmeru môžu zhoršiť ovládateľnosť a trakciu stroja, prípadne môžu spadnúť. To môže mať za následok poškodenie nielen samostných pásov, ale aj podvozka či iných súčastí stroja.

Pri pásoch by ste mali dodržať viacero parametrov. Ide napr. o spôsob vedenia kladky (vonkajšie, vnútorné, vonkajšie nosné a ich rôzne kombinácie) alebo rozmery. Pri rozmeroch si všímajte nielen dĺžku, ale aj šírku, delenie, počet článkov či tzv. vonkajší a vnútorný rozdiel.

Nezabúdajte na údržbu pásov pre stavebné a poľnohospodárske stroje

Životnosť všetkých pásov pre stavebné stroje môže výrazne skrátiť nadmerné trenie. Pri oboch typoch preto nezabúdajte na údržbu. Základom je kontrola napnutia pásu. Príliš napnutý pás sa opotrebúva veľmi rýchlo, čo platí aj pre príliš voľný pás – ten môže navyše spadnúť (následky sme spomenuli vyššie v článku).

Alfou a omegou je čistenie pásov. To by ste mali vykonávať pravidelne, ideálne po každom pracovnom dni – samozrejme, nezabúdajte ani na dôkladnú očistu stroja po ukončení pracovnej sezóny. Čistením zbavíte pás zaschnutého blata, úlomkov skál a ďalších ostrých predmetov, ktoré by ho mohli obrusovať (obzvlášť citlivá je na to guma).

Publikované: 04. 11. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová