4 výhody elektrického vozidla Kia, ktoré ste si možno neuvedomili

O elektromobiloch sa najčastejšie hovorí v súvislosti s nízkymi nákladmi na prevádzku, nulovými priamymi emisiami a nízkou hlučnosťou. Oproti „spaľovákom“ však majú aj ďalšie výhody, ktoré vám zjednodušia každodenné jazdenie. Pozrite sa, ktoré to sú.

1. Tankujete kdekoľvek, aj doma a zadarmo

Pomyselný spor o to, či je lacnejšie tankovanie alebo nabíjanie, vyhrávajú elektromobily Kia aj napriek zvyšujúcim sa cenám elektriny. Stále totiž nemáte problém dostať sa pod 3 €/100 km pri domácom nabíjaní v špičke. S využitím zvýhodnenej sadzby elektriny mimo špičky (napr. večer či cez víkendy) to je stále hlboko pod 2 €.

Samozrejme, pri využívaní verejných nabíjačiek je cena za kWh a tým pádom aj za 100 km jazdy vyššia. Vo väčšine prípadov je však verejné nabíjanie stále o cca polovicu lacnejšie než tankovanie benzínu alebo nafty. Výnimkou sú iba niektoré veľmi výkonné rýchlonabíjačky.

Ak však nepotrebujete jazdiť stovky km po diaľniciach, vystačíte si s domácim nabíjaním. Navyše, doma môžete nabíjať aj zadarmo, pomocou elektriny z fotovoltických panelov na streche domu. Štát na ne poskytuje dotácie, vďaka čomu znížite obstarávacie náklady a skrátite návratnosť investície nielen do samotnej fotovoltiky, ale aj do elektromobilu.

2. Elektromobil je lacnejší

Áno, elektrické autá na predaj majú síce vyššiu cenovku, lenže investícia do auta nikdy nekončí jeho kúpou. Ak chcete byť objektívni, mali by ste brať do úvahy aj náklady na prevádzku, vrátane uvedených nákladov na „palivo“ a údržbu.

Pri elektromobiloch je totiž lacnejší aj servis. Oproti autám so spaľovacími motormi majú iba zlomok pohyblivých častí. Chýba napr. prevodovka, spojka a menej sa opotrebúvajú aj brzdy. Brzdenie zabezpečuje z veľkej časti samotný elektromotor, ktorý pri tom vyrába elektrinu a nabíja batériu (tzv. rekuperácia). Strašiakom v skutočnosti nie je ani toľko skloňovaná nákladná výmena batérie. Vo väčšine prípadov sa totiž menia iba jednotlivé chybné články za zlomok ceny celej batérie.

O lacnejšej údržbe hovoria aj čísla. Štúdia spoločnosti LeasePlan z r. 2020 ukázala, že celkové náklady na vlastníctvo elektromobilov boli v 56 % prípadov nižšie než na autá so spaľovacími motormi.

Cenový rozdiel medzi elektrickým autom Kia a „spaľovákom“ sa vám vráti tým rýchlejšie, čím viac km najazdíte. Ak ste sviatočný vodič alebo vodička, môže to trvať mnoho rokov.

3. Kúrite a chladíte aj pri vypnutom motore

V bežných autách je kompresor klimatizácie poháňaný spaľovacím motorom. Na vykurovanie zase slúži odpadové teplo z motora. Výnimkou je nezávislé kúrenie, ktoré spaľuje naftu alebo benzín.

Elektrické autá Kia však klimatizáciu poháňajú zo vstavanej batérie. To isté platí aj pre vykurovanie – lacnejšie modely využívajú priamy ohrev elektrickými. ohrievacími telesami, drahšie zase tepelné čerpadlo, ktoré má nižšiu spotrebu elektriny.

Teplotu si môžete nastaviť vopred na diaľku a sadnúť si v zime do príjemne vyhriateho, prípadne v lete do príjemne vychladeného interiéru elektromobilu. Bez naštartovaného spaľovacieho motora, ktorý by výfukovými plynmi a hlučnosťou obťažoval vás i okolie. Ideálne pre rodinné autá, keďže deti nebudete musieť počas cesty vyzliekať ani obliekať.

4. Hodí sa do každých podmienok

Existuje viacero situácií, v ktorých autá so spaľovacími motormi „trpia“. Pri dopravnej zápche či ťahaní prívesu sa rýchlo opotrebúva prevodovka a spojka. Pri jazdách do kopca intenzívne zaťažujete motor, kvôli čomu závratne stúpa spotreba i hlučnosť. Cestou z kopca zase dostávajú zabrať brzdy.

Elektromobil vďaka odlišnému princípu pohonu takéto problémy nemá a je ako doma v každom prostredí. V zápche, s prívesom „za chrbtom“ či v teréne môžete dávkovať krútiaci moment presne. Pri ceste z kopca zase intenzívne brzdiť motorom a nabíjať pri tom batériu rekuperáciou.

Pri jazde do kopca máte okamžite k dispozícii celý krútiaci moment aj v nízkych otáčkach. Jazda je vďaka tomu pružná, bez revu motora a jeho prehrievania.

Podobné vlastnosti majú aj hybridné autá, ktoré dokážu jazdiť čisto na elektrinu.

Publikované: 30. 06. 2023

Kategória: Auto/moto

Autor: Karolína Kovárníková