Ako vyleštiť svetlá na aute

Niekto berie čistenie svetiel ako oddychovú činnosť, ktorej sa dokáže oddávať aj hodiny, iný zas svetlá čistí iba vtedy, keď je to nevyhnutné. Všetci sa však zaiste zhodneme na tom, že čistotou lesknúce sa svetlá sú príťažlivé už na prvý pohľad.

Svetlá majú nielen estetickú, ale aj bezpečnostnú funkciu a v dnešnej dobe si môžete objednať tieto náhradné diely online. Neexistuje teda žiadna výhovorka na to, aby ste starostlivosť o ne zanedbávali. Špinavé svetlomety môžu zhoršiť viditeľnosť počas jazdy, zhoršiť efektívnosť predných svetiel a viesť tak k nebezpečným situáciám. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako toto auto a moto príslušenstvo vyčistiť.

Vyleštite si svetlá na aute alebo motorke

V prvom rade musíme podotknúť, že ak sú svetlá v naozaj katastrofálnom stave, lepšie bude navštíviť obchod pre náhradné diely na autá a kúpiť nové. Ich stav nepodceňujte, pretože sa vám to môže nepríjemne vypomstiť. Pokiaľ neviete, aké svetlá kúpiť, poraďte sa s odborníkom. V prípade, že sa však stále dajú zachrániť, ponúkame vám niekoľko tipov.

Pokiaľ budete svetlá na aute alebo motorke čistiť svojpomocne, vždy použite kvalitný prostriedok určený na ich čistenie. Dôkladne odstráňte prach, nečistoty a mastnotu tak, aby ste docielili stopercentne čistý vzhľad. V najlepšom prípade nebude svetelnému lúču stáť nič v ceste. To, či ste na nejaké špinky nezabudli, zistíte tak, že svetlá zapnete.

Ak si svetlá už zažili svoje, existujú laky, ktoré dokážu odstrániť drobné škrabance a ešte viac tak zlepšiť ich priehľadnosť. Dobrou voľbou bude aj ochranný vosk, ktorý po vyčistení svetiel zabezpečí to, aby ostali lesklé dlhšie a boli chránené pred vonkajším prostredím.

Pri kúpe všetkých týchto prostriedkov stavte na overenú kvalitu a výrobcov. Ušetriť síce môže byť lákavé, poľahky sa však môže čistenie stať nočnou morou. Na záver odporúčame skontrolovať nariadenia tej krajiny, v ktorej budete jazdiť. Niektoré štáty totiž zakazujú používanie istých prostriedkov a metód úprav svetiel.

Odporúčania pre zdravie vašich svetiel

Prevencia je kľúčom aj pri svetlách. Ich traja najväčší nepriatelia sú prach a rôzne nečistoty, slnečné žiarenie a mechanické poškodenie. Všetky tri tieto faktory dokážeme aspoň sčasti ovplyvniť. Existuje niekoľko odporúčaní, ktorých dodržiavanie povedie ku krajším a zdravším svetlám bez zbytočnej pravidelnej výmeny a investícií.

Svetlám napríklad môže škodiť priame slnečné žiarenie. Pokiaľ ich budete takémuto žiareniu vystavovať dlhodobo, niektoré časti sa môžu poškodiť. Počas jazdy sa s tým nedá nič robiť, no pri parkovaní áno. Dobrou voľbou je čo najčastejšie parkovať v tieni.

Takisto si dávajte pozor na kamienky a nečistoty. Snažte sa jazdiť na kvalitných cestách, prípadne investujte ho ochranných fólií, ktoré vaše svetlá ochránia nielen pred mechanickým poškodením, ale aj pred vyššie spomenutým UV žiarením.

Z času na čas sa na svetlá pozrite aj zbližša – skontrolujte ich tesnosť, či do nich nevniká voda alebo prach. Ak objavíte príznaky kondenzácie, bude potrebná oprava tesnenia. Takisto pravidelne kontrolujte, či svetlá správne fungujú a stále si plnia svoju bezpečnostnú funkciu. A v prípade, že už majú za sebou dlhé, strastiplné roky, je na čase ich vymeniť.

Pravidelná starostlivosť a údržba tak dokážu výrazne predĺžiť životnosť vašich svetiel. Váš štvorkolesový miláčik bude navyše s čistými svetlami nielen perfektne vyzerať, ale aj vaša jazda bude bezpečnejšia, budete lepšie vidieť a mať dokonalý prehľad nad cestou. Čistením svetiel tak spojíte príjemne s užitočným! 

Publikované: 01. 06. 2023

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Adéla Červenková