Bezstarostná dovolenka s Union poisťovňou: Ako chrániť seba aj svoje auto

Dovolenka patrí k najkrajším obdobiam roka. Po hektických pracovných týždňoch si každý z nás zaslúži vytúžený relax. Čím je termín dovolenky bližšie, tým viac sa tešíme na bezstarostné ničnerobenie.

Mnohí z nás nedajú dopustiť na dovolenku s rodinou či priateľmi, ktorú sa rozhodneme absolvovať autom. Táto alternatíva so sebou prináša nekonečnú slobodu a komfort.

Avšak ak má byť dovolenka autom naozaj bez starostí, je potrebné myslieť na niekoľko dôležitých vecí, ako napríklad PZP.

7 tipov, ako chrániť seba i auto na dovolenke. Iba poistenie auta nestačí

Je prirodzené, že každý z nás si chce dovolenku užiť namaximum. Pre to, aby to tak bolo, je však potrebné niečo urobiť. Základným pilierom je pozitívne nastavenie a, samozrejme, dodržiavanie niekoľkých zásad, ktoré minimalizujú riziko nepríjemností. Na čo všetko by ste mali myslieť?

Cestovné poistenie je základ

Bez ohľadu na to, či sa chystáte na dovolenku autom, alebo iným typom dopravy, cestovné poistenie je základ. Poisťovňa Union ponúka dva typy základných poistných produktov.

Cestovné poistenie do zahraničia je určené pre krytie rizík, ktoré súvisia s cestou do zahraničia. Ide, napríklad o úrazy, spôsobenie škôd tretej strane alebo stratu batožiny.

Cestovné poistenie do hôr kryje riziká, ktoré na vás číhajú pri turistike v horách a aj zásah horskej záchrannej služby. Samozrejme, v oboch prípadoch máte k dispozícii nonstop asistenčnú službu.

Bez poistenia auta to nepôjde

Platné poistenie auta, konkrétne PZP, je nevyhnutnosťou pri cestovaní na dovolenku po slovenských cestách i v zahraničí. Povinné zmluvné poistenie musia mať uzatvorené všetky vozidlá, ktoré majú pridelené evidenčné číslo vozidla.

Skôr, ako vyštartujete na dovolenku, skontrolujte si, či máte platné PZP a havarijné poistenie a všetky potrebné doklady. V poisťovni Union môžete oba typy poistenia auta uzatvoriť online do 5 minút so zaujímavými benefitmi, napríklad v podobe zliav z ceny poistenia.

Skontrolujte vozidlo a povinnú výbavu

Pred odchodom na dovolenku je potrebné skontrolovať stav motorového vozidla. Môžete sa obrátiť na servis, alebo tak urobiť sami. Platná STK a emisná kontrola, vyhovujúce pneumatiky, primeraný stav kvapalín, neexpirovaná lekárnička a funkčné svetlá by mali byť samozrejmosťou.

Skontrolujte, či máte v aute reflexnú vestu, výstražný trojuholník, náradie na opravu defektu a náhradné koleso. Zísť sa vám môže aj hasiaci prístroj.

Parkujte na strážených parkoviskách

Investícia do parkovného na stráženom parkovisku sa vyplatí, pretože krádež batožiny vám môže dovolenku znepríjemniť aj napriek tomu, že ju máte poistenú. Kdekoľvek parkujete, skontrolujte, či sú všetky okná zatvorené a auto uzamknite. Ak musíte parkovať v noci mimo parkoviska, voľte dobre osvetlené miesta.

Vezmite si so sebou náhradný kľúč

Ak ste sa vybrali na letnú dovolenku autom, pribaľte si do batožiny na bezpečné miesto náhradný kľúč. Zíde sa vám v prípade, že ten hlavný stratíte. V zahraničí by ste túto situáciu bez náhradného kľúča zrejme museli riešiť drahou odťahovou službou.

V aute nenechávajte na očiach žiadne cennosti

Lákadlom pre zlodejov môže byť tablet na zadnom sedadle, kabelka pri nohách spolujazdca alebo mobilný telefón položený na palubnej doske. Snažte sa preto nenechávať v aute cennosti, alebo ich aspoň schovať tak, aby neboli viditeľné.

Myslite na to, že pomaly ďalej zájdete

Bezpečnosť je kľúčová aj pri cestovaní na dovolenku. Ak chcete, aby bola naozaj bezstarostná, dobre sa nalaďte, dodržiavajte pravidlá cestnej premávky, robte si pravidelné prestávky a dodržiavajte pitný režim. 

Publikované: 30. 06. 2023

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Adéla Novotná