Sťahovanie a starosti alebo nie?

Je sťahovanie na spadnutie? Možno si však nie ste istí nasledujúcim krokom. Hovoríte si, že je vám dobre tam, kde ste čiže o balení všetkých vecí začínate značne pochybovať. Rozmysleli ste si to dobre? A skutočne je to ten krok, ktorý potrebujete v súčasnej situácii urobiť? No, než sa nakoniec premiestnite z bodu A do bodu B, odpovedzte si zopár otázok, ktoré vás buď v rozhodnutí utvrdia, alebo vaše rozhodnutie naopak vyvrátia.

Prečo sa vlastne chcete sťahovať?

Alebo čo sa vám na súčasnej situácii nepáči? Čo sa stalo také dôležité, že sa musíte presťahovať? Je to večná nespokojnosť s hlučnými susedmi alebo nevyhovujúca lokalita, v ktorej bývate? Dôvodov na sťahovanie môže byť viacero, niektoré budú menšie, iné väčšieho kalibru. Pokiaľ však nájdete aspoň jeden dôvod, prečo sa vlastne chcete sťahovať, potom v poriadku, rozhodnutie nemusíte ľutovať. Ak však prídete, že je to vlastne krok neodôvodnený, do ktorého sa púšťate skôr bezhlavo a z nudy, potom radšej vybaľte už zabalené krabice.

Čo sa zmení, keď sa presťahujete?

Alebo tiež: „Zmení sa vôbec niečo”? Odpoveď na túto otázku trochu súvisí s tou predchádzajúcou, ale samozrejme súvisieť vôbec nemusí. Povedzte si, aké konkrétne zmeny vás pravdepodobne po nasťahovaní do nového príbytku čakajú, čo môžete od nového domu alebo bytu očakávať a na čo sa trebárs tešíte, až sa presťahujete do nového susedstva. Dlhodobé plánovanie je veľmi dôležité, o tom niet sporu ani pochýb. Navyše nám môže značne podporiť našu trpezlivosť, ktorá s baliacimi sa kuframi môže značne pokrivkávať.

Sťahovanie svojpomocne alebo firmou?

Dôležitá otázka a ešte dôležitejšia odpoveď. Pokiaľ chcete všetko bez starostí, tak určite má zmysel investovať do sťahovacej firmy. Ak svojpomocne, tak sa pripravte na rad prekážok. Škatuľami na zabalenie to len začína, tomu sa nevyhnete. Ďalej sa bude jednať o presun ťažkých predmetov, na ktoré je dobré mať pomocníkov. Okrem ľudskej sily sa tu bavíme napríklad o zdvíhacom páse, ktorý je určený na presun ťažkých bremien. Môže sa jednať napríklad o chladničku, práčku atď. Ďalej pokiaľ nakladáte nábytok na príves, tak hlavne bezpečnosť, teda použite gurtne s račnou.

Na čo sa tešíte?

Celý proces sťahovania z bodu A do bodu B vám môže značne uľahčiť jedno – to, keď poviete, na čo sa vlastne tešíte. Na zariaďovanie novej obývacej izby. Na nových susedov. Na nové športové možnosti, ktoré už nebudem mať sto kilometrov ďaleko. Tých dôvodov na radosť je mnoho a môžu byť tým hlavným, čo sťahovanie značne uľahčí, urýchli, dokonca až spríjemní.

Publikované: 01. 11. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová