Čo je proteín a prečo ho pravidelne užívať?

Bielkoviny sú základnou stavebnou zložkou ľudského organizmu, starajú sa o správnu funkciu svalov, šliach, kože a ďalších telesných procesov. Okrem iného podporujú rast svalovej hmoty, a preto je proteín užívaný najčastejšie športovcami alebo ľuďmi so zvýšenou hmotnosťou, pretože napomáha spaľovať tuky. Premýšľali ste, že by ste začali proteín tiež užívať? V tom prípade nie je na čo čakať - už len preto, že bielkoviny majú mnoho ďalších telu prospešných účinkov, o ktorých sme vám ešte nepovedali. V tomto článku sme si pre vás pripravili všetko, čo potrebujete o proteínoch vedieť. Tip: Populárne sú proteíny značky myprotein. Čo si o nich myslí Radek z Ecoblogu vám prezradí táto myprotein recenzie. Autor recenzie Radek má s nákupom na myproteín skúsenosť, z ktorej môžete čerpať aj vy.

Na čo proteíny slúžia?

Proteíny podporujú celý rad telesných procesov, a preto sú nepostrádateľné predovšetkým u športovcov, ktorí potrebujú nabrať svalovú hmotu alebo sa zbaviť prebytočných tukov. Ale to nie je všetko. Bielkoviny nielenže podporujú svaly a ich rast, ale tiež vyživujú kožu, šľachy, kosti, skracujú dobu regenerácie na minimum, chránia a podporujú svaly pri športovom výkone či pri náročnom fyzickom vypätí a pomáhajú s redukciou nadváhy.

Kedy je vhodné s proteínom začať?

Proteín môžete začať brať takmer kedykoľvek, nemusíte byť profesionálny športovec alebo kulturista, bohato stačí, keď chcete len podporiť svoj imunitný systém alebo regeneráciu po náročnej práci. Stačí sa pozrieť na osvedčené webové stránky na internete alebo nájsť blízku kamennú predajňu s nutričnou výživou či športovými potrebami.

Ako proteín dávkovať?

V rámci dávkovania nie je stanovená presná doma, kedy proteín užívať, môžete si ho dopriať kedykoľvek počas dňa. Avšak pred náročným tréningom proteín radšej vynechajte, pretože by vás mohol až veľmi zasýtiť. Poskytnite telu dávku proteínu napríklad po fyzickej aktivite. Proteín sa pridáva aj do palaciniek, lievancov či ovsených vločiek.

Publikované: 26. 08. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová