Motorové oleje: ako si vybrať správny olej pre váš motor

Motorové oleje majú veľký význam pre údržbu auta. Ich hlavnou úlohou je mazať pohyblivé prvky motora, čím sa znižuje ich opotrebovanie. Nekvalitný produkt, jeho nízka úroveň a nesprávny výber môžu viesť k mnohým problémom, ktoré bude ťažké opraviť.

Druhy a vlastnosti motorových olejov

Podľa všeobecnej klasifikácie je tento typ spotrebného materiálu rozdelený do nasledujúcich typov:

  • Minerálny olej. Má vysokú úroveň viskozity, je vhodný pre autá s najazdenými viac ako 100 000 km. Neodporúča sa používať pri zmenách teploty okolia.
  • Polo syntetický. Má minerálny základ s prímesami syntetických vrecúšok v pomere 50-70 - 30-50%. Tento formát je medzi vodičmi najobľúbenejší.
  • Syntetický. Má dobrú tekutosť a možno ho použiť pri rôznych teplotách. Počas svojej práce si dlho zachováva prvé zloženie, čo znižuje potrebu jeho častej výmeny.

Z hľadiska teplotného režimu sa rozlišujú letné a zimné oleje. V prvom prípade môže byť produkt minerálny aj syntetický. Zimné mazivá sú najčastejšie ponúkané len na syntetickej báze.

Čo ovplyvňuje správny výber motorového oleja

Pri hľadaní najoptimálnejšej možnosti motorového oleja by sa mali brať do úvahy nasledujúce body:

  • Typ. Syntetický produkt zaručuje lepšiu ochranu, ale stojí viac. Polosyntetika poskytuje optimálnu rovnováhu medzi výkonom a cenou. Minerálny olej sa považuje za cenovo najvýhodnejší, ale v extrémnych podmienkach môže byť neúčinný.
  • Viskozita. Určuje schopnosť mazať motor pri rôznych teplotných podmienkach. Parameter je identifikovaný typom 5W-30. Prvá značka znamená viskozitu v mraze, druhá - pri prevádzkovej teplote motora.
  • Špecifikácia a dohoda. Mnoho výrobcov stanovuje štandardy – napríklad API (American Petroleum Institute) a ACEA (Európska asociácia výrobcov automobilov), ktorým musíte venovať pozornosť.

Stojí za to vedieť, že správna a včasná výmena oleja výrazne predlžuje prevádzku motora a jeho prvkov. Samotný proces zahŕňa niekoľko fáz a dostupnosť jednoduchých nástrojov. K vypusteniu dochádza po zahriatí motora a odstránení ochrany. Olejový filter sa musí vymeniť. V prípade potreby je možné túto prácu zveriť odborníkom čerpacej stanice.

Publikované: 18. 06. 2024

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová