Navštívte romantické mesto s bohatou históriou

Máloktoré miesto na svete spája stredovekú históriu a prírodné krásy do jedného celku tak ako Banská Štiavnica. Banská Štiavnica je očarujúce mesto s úzkymi romantickými uličkami a stredovekým duchom obklopené stromami porastenými Štiavnickými vrchmi. V skutočnosti má toto idylické mestečko niečo jedinečné, čím sa odlišuje od ostatných slovenských miest. Ak hľadáte cestu za poznaním, určite by ste ho mali navštíviť.

Niečo z histórie

Pred miliónmi rokov bola táto oblasť najvyššou sopkou v strednej Európe. Erupcia sopky predurčila osud štiavnického regiónu. Banská Štiavnica bola niekoľko storočí „európskym El Dorádom“. Bola to oblasť s najbohatšími ložiskami striebra a tiež zlata.

Veľa drahokamov a nádherné výhľady

Dnes už nemusíte byť génius, aby ste prišli na to, čo priťahuje návštevníkov tohto mesta. Niektorí navštevujú najstaršie banské mesto na Slovensku pre jeho neuveriteľnú históriu. Ostatní vyhľadávajú nádherné výhľady a úžasnú krajinu. Na rozdiel od mnohých slovenských miest láka Banská Štiavnica aj pre svoju romantickú atmosféru. Často navštevované sú apartmány Banská Štiavnica, ktoré sú vyhľadávané najmä zamilovanými pármi.

Zaujímavé miesta

Krásy tohto mesta sa nedajú pozrieť za jeden deň, preto si vyhľadajte ubytovanie v Banskej Štiavnici a urobte si zoznam miest, ktoré chcete vidieť. Hneď hore od kostola svätej Kataríny nájdete Námestie Svätej Trojice. Okolo námestia je niekoľko skutočne starých budov, na ktorých bola kedysi namaľovaná nástenná maľba. Tu na Námestí Svätej Trojice nájdete aj mestskú turistickú informačnú kanceláriu a mohutný morový stĺp Najsvätejšej Trojice. Tento veľký morový stĺp je naozaj nápaditý a bol postavený na pamiatku ničivého moru z 18. storočia. Keď vyjdite malým schodiskom hore z radnice, ocitnete sa priamo pri vchode do Starého Zámku. Tento zámok bol pôvodne románsky kostol Panny Márie s malým cintorínom postavený v 13. storočí. Až po začatí osmanských vpádov v 16. storočí bol kostol premenený na pevnosť. Z prírodných krás sa určite oplatí navštíviť štiavnické tajchy. Môžete sa tu kúpať, člnkovať, chytať ryby a v zime poskytujú možnosť korčuľovania.

Publikované: 11. 03. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová