Pneumatiky na motorku: Vyberajte podľa štýlu jazdy. Na čo sa zamerať?

K obleku si obujeme elegantné kožené topánky, na behanie vytiahneme tenisky a do hôr zas pevnú turistickú obuv. S pneumatikami na motorku je to podobné ako s topánkami pre ľudí: tie správne dodajú vyššiu bezpečnosť, lepší výkon, stabilitu, ale aj pôžitok. Na čo sa zamerať pri kúpe pneumatík na motorku?

Podľa čoho vyberať pneumatiky na motorku?

Pneumatiky na enduro, motokros, choppper, skúter, okruh, športovo-turistické či klasické. Podľa čoho si vybrať? Samozrejmosťou je voľba pneumatiky podľa typu motorky, jej použitia a tiež štýlu jazdy. Pneumatiky na motorku preto vyberajte vždy individuálne, neváhajte sa poradiť s predajcom. Preto odporúčame siahnuť po špecializovaných obchodoch, kde nájdu vhodné riešenie aj pre menej skúsených jazdcov. Ktoré sú najdôležitejšie kritériá pri výbere pneumatiky na motorku? Určite to je rozmer, tento údaj nájdete v technickom preukaze motorky. Ďalšími zásadnými údajmi sú index zaťaženia a index rýchlosti pneumatiky. Zaujímať by vás tiež mala životnosť pneumatiky, teda koľko kilometrov na nej zvládnete prejsť. Prirodzene, tento údaj je len orientačný, v praxi sa líši podľa štýlu jazdy a tiež výkonu či hmotnosti motorky. Zamerajte sa aj na typ dezénu – či je symetrický, asymetrický, smerový –, zloženie gumy, schopnosť pneumatiky odvádzať vodu či jej hlučnosť.

Aké pneumatiky zabezpečia najlepšiu stabilitu

Ak je jazda na motorke stabilná, motorkár sa môže cítiť bezpečne. Práve pneumatiky sa výrazne podpisujú na stabilite. Základom je guľatý prierez, ktorý zabezpečí dobrú priľnavosť kolesa i v ostrej zákrute či pri klopení. Medzi spoľahlivé pneumatiky, ktoré zabezpečia stabilitu za každých okolností, patria tie bez duše. Prípadne pneumatiky s nižším profilom. K lepšej stabilite tiež pomôže pravidelná kontrola tlaku vzduchu. Ak je pneumatika podhustená, rýchlejšie sa opotrebuje, vytvára väčší odpor a motorka sa tak horšie šoféruje.

Od čoho závisí životnosť pneumatík?

Životnosť pneumatiky na motorku ovplyvňuje viacero faktorov: od materiálu cez hmotnosť motorky a štýl jazdy až po terén, v ktorom sa pohybujete. Čím väčšia časť pneumatiky sa dotýka povrchu, tým pomalšie sa opotrebuje. Dôležitá je tiež tvrdosť pneumatiky, čím tvrdší, tým dlhšie vydrží. Vhodné je však zvoliť zlatú strednú cestu – mäkšia guma totiž lepšie drží na ceste. Na životnosť pneumatiky sa veľkou mierou podpisuje i štýl jazdy: pri menej rýchlej jazde pneumatiky prirodzene vydržia dlhšie ako pri tej agresívnej. Zabúdať ale nesmieme ani na terén. Pneumatika, s ktorou jazdíte na spevnenom povrchu, vydrží dlhšie ako tá, ktorá musí prekonávať kamene či ostrý štrk. Vyberte si pneumatiky na motorku v špecializovanom obchode Styx.

Publikované: 25. 04. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová