Záhradnú drevenú stavbu využijete aj ako garáž

Leto sa už nezastaviteľne blíži a záhradnícke práce idú na plné obrátky. Zahradničenie sa však nezaobíde bez potrebného náradia, ktoré potom musíte niekam uschovať. Pokiaľ vaša záhrada nedisponuje veľkou garážou, je záhradný domček ideálne miesto, kam záhradné a pracovné náčinie uložiť. Patríte do skupiny zarytých domácich majstrov? Ukážte svoje zručnosti a postavte si taký drevený záhradný domček sami. Alebo si rovno postavte drevenú garáž. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako na to.

Stavebné povolenie? Nepotrebujete, pokiaľ...

Postaviť záhradný domček či drevenú garáž vlastnými rukami sa oplatí, a to nielen z hľadiska finančnej stránky. Možno ste zatiaľ netušili, že na stavbu tejto drevostavby nepotrebujete žiadne stavebné povolenie a ani ohlášku na mestský úrad, iba ak by ste chceli prekročiť tieto rozmery – zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a zároveň jej výška dosahuje maximálne 5 m. Drevostavba musí mať iba jedno podlažie a podpivničenie môže zasahovať do hĺbky až 3 m. Tiež myslite na to, aby domček stál najmenej 2 m od pozemku vášho suseda. Pokiaľ tieto pravidlá dodržíte, vyhnete sa zbytočnému papierovaniu.

Ako záhradný domček či garáž postaviť?

V prípade, že ste si už stanovili rozmery drevostavby, ktoré vám vyhovujú, môžete začať. V prvom rade treba položiť základy pre domček. Všeobecne sa používajú zemné skrutky, klasické betónové či oceľové pätky, ale taktiež je možné použiť zámkovú dlažbu. My vám však ukážeme, ako položiť základy pomocou betónovej pätky: Základy na domček je nutné vykopať a vytvoriť z nich betónové pätky. Potom musíte mať po ruke závitové tyče, ktoré budú držať pohromade podlahový rošt pokrytý OSB doskami. Ďalej narežte hranoly podľa vami zvolených rozmerov.

Publikované: 24. 05. 2022

Kategória: Praktické rady a tipy

Autor: Alena Zvěřinová